Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége

Zöldtető- és zöldfal építők vezető szakmai szervezete

Állami támogatásból zöldülnek a cseh tetők 2017-től

Intensive-green-roof-Brno-1

Zöldtetős épületeknek adandó pénzügyi támogatás van kilátásban 2017-től Csehországban.

Novemberben a Cseh Környezetvédelmi Minisztérium elindított egy új, átfogó finanszírozási programot “zöld megtakarítások az építőiparban” címszóval. A forrásalap 2017. januártól lesz elérhető, mely részeként a zöldtetők is kiemelten támogathatóak. Ennek eredményeként a zöldtető építés jelentős lökést kap a Cseh Köztársaságban.

A támogatás meghirdetését megelőzően a Cseh Zöldtető Szövetség létrehozott egy Zöldtetők Gyakorlati Kódex-et, mely lehetővé teszi az épülő zöldtetők szakmai, tervezési és kivitelezési szabályozását. A minisztériumnak bizalma van a cseh szövetségben, hogy az elég érett és képes átadni szaktudását a piacnak. A cseh egyesület tagja az Európai Zöldtető- és Zöldfal Építők Szövetségének.

Új Zöld Megtakarítások – A Cseh program a zöldebb épületekért

Az új program kiterjed az energiatakarékosságra, a zöld tetőkre és a szennyvízből történő hő hasznosítására is.

“A zöldtetők építése és  a szennyvíz hő hasznosítása mostantól támogatott mind a meglévő épületeken … mind az új családi házak és lakóépületek esetében …” mondta el Petr Valdman a Cseh Állami Környezetvédelmi Alap igazgatója  közleményében.

A zöldtetők építésének támogatása

Ennek fényében ez az alap támogatást nyújt extenzív és félintenzív zöldtetők építéséhez is. Az első esetben a támogatás csak az alacsony energia felhasználású lakóépületekre igényelhető. Azonban a jövőben várhatóan ez alkalmazható lesz a családi házakra is.

Azonban az intenzív zöldtetők építése csak akkor támogatható, ha az öntözési forrás nem ivóvízből megoldott. Ebben az értelemben az intenzív zöldtetőket a szürke vagy esővízből kell öntözni.

A  fix támogatás összege 500Kč (kb 18 €, vagy £ 16) négyzetméterenként.

Annak érdekében, hogy egy zöldtető jogosult legyen a támogatásra az alábbi kritériumoknak kell megfelelnie:

-Az ültető közeg minimum vastagsága 80 mm vagy több kell legyen

-A növényzetnek és a födémnek megfelelő rétegrendet és szubsztrát minőséget kell kialakítani

-Minimum 5 ellenálló növényfajt kell alkalmazni

-A pályázó feladata a zöldtető hosszú távú fenntartása

– A növényzet jó állapotban kell megtartani. A támogatási időszak (10 év) időtartama alatt a zöldtető felületének legalább kétharmadát kell lefedje a vegetáció.

– A zöldtetőt a Cseh Zöldtető Szövetség Zöldtetők Code of Practice irányelvei szerint kell megtervezni

Mégtöbb információ található a témában a letölthető pdf-ben Press-release-New-Green-Savings-Program és a https://livingroofs.org/czech-buildings-finance-green-roofs/ oldalon.

 

BRNO-extensive-v-and-p-1 Brno-University-Green-Roof1