Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége

Zöldtető- és zöldfal építők vezető szakmai szervezete

BIODIVERZITÁS TANÖSVÉNY NYÍLT A HAJÓGYÁRI SZIGETEN

Biodiverzitás tanösvényt adott át szombaton a FŐKERT Nonprofit Zrt. a budapesti Hajógyári szigeten, a fejlesztéssel az élővilág sokszínűségére, valamint a sokféleség megőrzésének fontosságára szeretnék felhívni az emberek figyelmét. A tanösvény azokat a technológiákat is bemutatja, amelyek segítenek a városi biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség megőrzésében, helyreállításában.

A biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség csökkenése a Földön az egyik legnagyobb ökológia probléma. Az ember térnyerése nyomán a monokultúra megjelent a mezőgazdaságban, erdészeti gazdálkodásban és a városokban is. Az Európai Unió egyik fő célkitűzése, hogy 10 éven belül megállítsa a biodiverzitás csökkenését. A leginkább érintett területek a városok, jelen projektünk a legsűrűbben beépített magyar fővárost, Budapestet célozza. Ennek egyik stratégiai eleme az ökoszisztémák és az ökoszisztéma-szolgáltatások javítása és helyreállítása, ahol csak lehetséges, elsősorban a zöld infrastruktúra fokozottabb alkalmazása révén. Az új típusú zöld vegetációs technológiák, amelyek fejlődése megállíthatatlanul elindult az elmúlt évtizedben Európa szerte, nagymértékben hozzájárulhatnak ennek a célnak az eléréséhez. Számos példáját láthatjuk annak, hogy a városökológusok által megtervezett és létrehozott projektek nemcsak a városi biodiverzitást növelik, de jelentős mértékben hozzájárulnak a városok élhetőbbé tételéhez és az új zöld technológiák egyre szélesebb körű megismertetéséhez

   

A projektben részt vevő svájci partner, a ZHAW az egyik legelismertebb szakértője a modern városökológiának, a városi biodiverzitásnak és az ehhez kapcsolódó vegetációs- és építészeti technológiáknak. A FŐKERT Nonprofit Zrt., mint Budapest egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező közszolgáltatója, és mint a középtávú városi zöld stratégia kialakításában kulcsszerepet játszó szervezet, az elkövetkező években olyan irányban szeretné továbbfejleszteni a kezelése alá tartozó mintegy 11 millió négyzetméter zöldfelületet, amely összhangban áll ezekkel az európai stratégiai célokkal és tájépítészeti trendekkel. Ennek a folyamatnak az első állomása a biodiverzitás, és az ehhez kapcsolódó zöld vegetációs technológiák bemutatása, megismertetése a célcsoportokkal; illetve egy olyan középtávú program elkészítése, amely szakmai akciótervet és konkrét ajánlásokat tartalmaz a Főváros részére. A projekt egyes elemei és tevékenységei külön‑külön, és együtt is hozzájárulnak ahhoz, hogy a közösség megismerje és megértse ezeknek a technológiáknak a szépségét és jelentőségét. Legalább ennyire fontos azonban, hogy a város jövőjéért felelős szakemberek, építészek, városökológusok, tájépítészek és kertészmérnökök, valamint a döntéshozók köre – városi és kormányzati politikusok és szakemberek – átfogó képet és iránymutatást kapjanak.

A projekt elemei és tevékenységei:

  1. Tanulmány és koncepcióterv a budapesti biodiverzitás fejlesztési lehetőségeiről.
  2. Akcióterv megalkotása a következő 7 éves ciklus távlatában.

3. Tanösvény létesítése a Hajógyári Szigeten a biodiverzitás, és az új típusú vegetációs technológiák bemutatására.

4. Nemzetközi városi biodiverzitás konferencia szervezése Budapesten

A program célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a biodiverzitás, azaz az élővilág sokszínűségének, sokféleségének fontosságára, bemutassa azokat a technológiákat, amelyek segítenek a városi biodiverzitás megőrzésében, valamint megismertesse a városokban élő varázslatos növény- és állatvilág szereplőit.

Forrás