Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége

Zöldtető- és zöldfal építők vezető szakmai szervezete

Klímatudatos építészeti megoldások

Az épületenergetika az Európai Unió energia‐ és klímapolitikájának egyik fő prioritási területe.

Az épületek energiahatékonyságáról szóló 2002/91. számú európai parlamenti és tanácsi irányelv és a 2010/31 irányelv (Energy Performance of Buildings Directive – EPBD) többek között előírja, hogy 2020  után (közintézmények esetében 2018 után) csak közel nulla energiafelhasználású épületek épülhetnek.

Szintén kötelező előírás, hogy 2012‐től nem támogatható olyan új építés, vagy felújítás, amely nem teljesíti – a Bizottság által később meghatározott – költségoptimum szerint számolt minimumkövetelményeket. Tovább olvasom

Flóratetők

A proNatur Kft. gondozásában megjelent a Flóratetők tervezési és kivitelezési szempontjai című kézikönyv, amely hiánypótló mű is egyben, mivel magyar nyelvű műszaki szakkönyv ebben a témában még nem készült.

Az ökoldogikus építészet, annak fontossága, technológiája, célszerűsége hazánkban még csak az építészettel foglalkozó szakemberek körében ismert. Pedig fontos feladat volna, hogy épített környezetünkban a passzív épületfelületek ökologikus hasznosításának lehetőségeit mind többen megismerjék.

A könyv szerzői – Hidy István, Prekuta János, Varga Gábor – 96 oldalon, 16 db készletrajzon és számos színes fotón mutatják be a zöldtetők/flóratetők kialakításának módszereit, technikáját.

 

 

FLL

FLL

ZÖLDTETŐK TERVEZÉSI, KIVITELEZÉSI ÉS FENNTARTÁSI IRÁNYELVE – ZÖLDTETŐK IRÁNYELVE

“Az FLL által kiadott Zöldtetők tervezési, kivitelezési és fenntartási irányelve – azaz a zöldtetők irányelve – az első megjelenése után a Német Szövetségi Köztársaság határain túl is széleskörű elismertséget vívott ki. Jelentőségét az is fokozta, hogy a Német Ipari Szabványok több esetben hivatkoznak rá. A 2002-es kiadás, az 1995 óta történt fejlődési és tapasztalati eredmények figyelembevételével – elsősorban a zöldtetők víztelenítésének összetett területén – átdolgozott és továbbfejlesztett változat. A teltszelvényű vízelvezetéssel kapcsolatos álláspont újraértékelése, a legfrissebb tapasztalatokon nyugvó következtetések, valamint a lefolyórendszeren észlelhető lerakódások alapján vált szükségessé. Egyes anyagok karbonát tartalma a minősítéseknél már nem számít döntő jelentőségű tényezőnek. (…) Jelen kiadás az 1995-ös munkát váltja fel. Ez a mű a tudomány jelenlegi állásának és a gyakorlat legfrissebb tapasztalatainak ismeretében készült, így az építőipari teljesítések szolgálati szabályzata szerint ‘a technika mai állásának’ tekinthetjük.” (Részlet az előszóból)

Német honlapja: FLL

Megrendelhető a ZÉOSZ-nál.

ZEOSZ DVD

ZEOSZ-DVD

“ZÖLDTETŐK A KLÍMAVÁLTOZÁS ELLEN – „ AZ ÉPÍTETT, SZÉPÍTŐ ZÖLDTETŐ ”

ZÉOSZ konferencia DVD-n

Érdeklik Önt…

  • a legújabb kutatások eredményei?
  • merre tart a zöldtetőépítő szakma?
  • az OTÉK módosított, új irányelveinek átfogó elemzése?

A ZÉOSZ 10. éves fennállását ünnepelte 2009-ben, amikor nagysikerű konferenciáját rendezte. Az elhangzottakat rögzítettük,

“Zöldtetők a klímaváltozás ellen – „ Az épített, szépítő zöldtető ” címmel  megvásárolható –

szakemberek részére ajánlott szakanyag.

Ami kihagyhatatlan:

  • 20 magyar és nemzetközi előadó előadása
  • 19 értékes prezentáció (külön .ppt fájlban)
  • közel 10 órás kép- és hanganyag, amelynek menüjéből egy-egy előadás önmagában is könnyedén meghallgatható.

A Magyar Építész Kamara által 5 kreditpontot érő konferencianyag megrendelhető nálunk.

MINDIG AKTUÁLIS!

A konferencia a Tetők-Falak-Homlokzatok 2009. kiemelt eseménye volt.

Program

12