Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége

Zöldtető- és zöldfal építők vezető szakmai szervezete

Ökológiai és gazdasági fordulat – konferencia

2023. február 14-17.

Tapolca, Pelion Hotel

A Magyar KErtépítők Országos Szövetsége 2023-ban 13. alkalommal szervezi meg a februári szakmai napokat, ezúttal egy napjainkat és a szakmát leginkább átitató témát választva vezérfonalnak; klímaválság, ökológiai válság, gazdasági válság. Az előadások nem csupán a problémák gyökereire kívánnak rávilágítani, törekszünk arra, hogy megoldásokat is kínáljunk.  Szemléletváltásra van szüksége nem csak a minket körülvevő világnak, hanem saját magunkank is. Legyünk valóban az élet nagykövetei/hírnökei/mérnökei a településeken, legyen szó tervezésről, építésről, fenntartásról, vagy cégüzemeltetésről! 

Az elmúlt évekhez hasonlóan több párhuzamos program zajlik majd a négy nap alatt, ahol társszervezetek előadásai, műhelymunkái is meglátogathatóak. A széleskörű szakmai párbeszéd , találkozások adják 2023-ban is a konferencia ízét, hangulatát és sokféleségét. 

Akik pedig ezt a diverzitást adják:

-Magyar Kertészeti Árudák Egyesülete

-Magyar Tájépítészek Szövetsége

-Magyar Faápolók Egyesülete

-Magyar Díszfaiskolások Egyesülete

-Magyar Öntözési Egyesület 

A szervezést segíti a Díszkertészek Szakmaközi Szervezete és természetesen találkozhattok Szövetségünk két szakmai tagozatának programjaival is!

A konferenciát szakmai kiállítás kíséri, ahol az ágazathoz kapcsolódó cégek mutathatják be legújabb termékeiket, szolgáltatásaikat, innovatív megoldásaikat. 

REGISZTRÁCIÓ

Regisztráció december 10-ig!

A helyszínről

Korábbi kedvelt helyszínünkre térünk 2023-ban vissza, ahol az igényes konferencia termek és kiállítótér mellett, kényelmes szobák, finom ételek és fantasztikus wellness várja a résztvevőket és amennyiben ez nem lenne elég az épületből még gyógybarlang látogatása is lehetséges. 

A programról

2023-ban a főszerep az ökológiai fordulaté fenntarthatóságé, szinte minden előadás, műhelymunka valamilyen módon ehhez fog kapcsolódni vagy ennek a témának a körüljárását segíti.

Kedd

Az első napon egy egész napos képzéssel készül Szövetségünk GreenCity szakmai tagozta a Magyar Tájépítész Szövetséggel együttműködve, melynek témája az Esőkertek. 

Bemutatjuk az esőkertek előnyeit, hasznát, egismerhetjük a tervezés szempontjait és legfőbb buktatóit és ami talán a legfontosabb az egy nap alatt számospéldát ismerhetünk meg már működő projektekről azok építéséről, növényalkalmazásáról. 

Szakmai tagozatunk munkatársai az elmúlt fél évben egy seattle-i együttműködésnek köszönhetően több, hosszú évek óta működő projektet ismerhettek meg, olyan nagy léptékűeket is, amelyekre hazánkban még nincs vagy nagyon kevés példa van. 

A programon való részvétel GreenCity Akkreditációnak minősül és része az ENA “Zöldebb városokat Európában!” kampánynak.

Ezen a napon a Magyar Öntözési Egyesület egész napos előadássorozata is látogatható párhuzamosan, ahol többek között szó lesz az aszálykezelésről, drónok szerepéről a mezőgazdaságban, deficit öntözésről, de sor kerül az Oroszlány István díj, Öntözési különdíj átadására is.

Szerda

A második nap délelőtti és délutáni blokkjában is előkerülnek azok a témák, hogy egy kertépítő cég hogyan tud gazdasági és környezeti szempontból fenntarthatóan működni. Az előadások kínálatát színesítik 

-Szabó Gábor;  megoldások egy válság idején cégvezetési és kertépítői nézőpontból

-dr. Hajdú Sándor, a MAKEOSZ ügyvédje; ajánlatadás és szerződéskötés, vitás helyzetek elkerülése és a szerzői jogok a kertépítésben

-Ghyczy Zsuzsa, Árgus Kft ügyvezetője; zöld iroda és üzemeltetés témában számol be a saját tapasztalataikról

-Hullár Norbert, Gyermelyi Kertépítő Kft ügyvezetője előadásában a kintlévőségek halmozásának elkerülésére fókuszál

A nap végén a fenti témákhoz kapcsolódó fórumbeszélgetés zárja, ahol a cégvezetők megoszthatják egymással problémáikat, gondolataikat, megoldásaikat.

Kiemelt szakmai témáink lesznek:

-Zakar András FŐKERT vezérigazgatója: A városi erdők szerepe, jelentősége és típusai valamint a budapesti Tabánban kialakított Miyawaki erdővel kapcsolatos tapasztalatok

-Bíró Borbála: Klímaválság miatt kialakult új növényalkalmazások a virágágyásokban

-Somogyi-Kovács Szilvia: Virágos rét kialakítás és fenntartása műhelymunka

Ökológikusan fenntartható kertekHogyan alkalmazhatjuk a GreenCity
alapelveket hatékonyan közterületek és magánkertek tervezésekor?
Miért éri ez meg nekünk rövid és hosszú távon? Mitől lesz környezeti
szempontból fenntartható egy zöld felület? Milyen ökológiai szabályokat
kell és lehet figyelembe venni? Milyen látványos és működő példák vannak? Milyen kisebb “trükkökkel” valósítható meg az ökológiai fenntarthatóság? Mitől lesz sikeres egy biodiverz kiültetés?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ Pápai Vera (OpenSpace Kft) ügyvezetője és Ghyczy Zsuzsa (Árgus Kft) ügyvezetőjének előadásában. 

-Zöldterületek fenntartása a városüzemeltetésben, kiemelkedő hazai példákon keresztül

Külföldi előadóink az aktuális “nyugati” trendeket és a biodiverzitás találkozásával foglalkozó projekteket mutatnak be. 

A szerdai napon a MAKEOSZ programjai mellett a Magyar Tájépítész Szövetség külföldi előadóinak munkáit lehet megismerni, továbbá a Magyar Faápolók Egyesületének változatos előadás sorozata hallgatható meg.

A Magyar Öntözési Egyesület egész napos tervezői workshopot hirdet erre a napra a gyakorló szakemberek számára.

Csütörtök

A csütörtöki napon hazai és külföldi megvalósult projektekre fókuszálunk és azokon belül is az innovatív és időtálló megoldások hangsúlyozása kap teret. 

A bemutatott projektek között várható:

-Nagy Csanád Kisvakond Kft ügyvezetője: Metrodon Panoráma zöldhomokzatú ingatlanfejlesztése, és a BpOne projekt kihívásai és megoldásai

-Szalkai Adrienn Főkert; Pünkösdfürdő

-Kincses Ildikó (InnoSteel Design) Vojtek Tímea (CorTars); Mit tud a fém? Avagy terméktervezési tapasztalatok, tanácsok és gyártási lehetőségek

-Rafaj Máté: fürdőtavak magánkertekben

YBL VILLA – a legújabb GreenCity projekt Tervezéstől a kivitelezésig, lehetőségek és nehézségek megismerése. Hogyan követhető végig az egész folyamat GreenCity pontrendszeren keresztül?

Szomorú Miklós, napjaink egyik közkedvelt okleveles kertészmérnöke növénytársításokról, mulcsozásról és a hazánkban megtalálható nyitott kertekről fog előadást tartani.

A nap zárásaként pedig a japán kertek filozófiájába kóstolhatunk bele, illetve itthon megvalósult kertekben gyönyörködhetünk Dani Zoltán Japánkert Magyarország vezetőjének és Szucsik Attila Biotó Kft ügyvezetőjének  előadásában.

A fentieket kíséri időben; 

-a Magyar Kertészeti Árudák programsorozata valamint 
-a Tájépítész Szövetség tagjainak nemrégiben megvalósult projektjei fókuszban a vízmegtartással.
-A frissen végzett faápoló szakmérnökök kutatásait a Magyar Faápolók Egyesületének köszönhetően ismerhetjük meg, 
-a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete különböző technikai innovációkat bemutató előadásokkal készül, illetve a dísznövény termelés aktuális kihívásait ismerhetjük meg.

Péntek

Fókuszban a jövő! : Kiáltvány a hazai zöldfelület gazdálkodásért 
javaslat egy közös stratégia létrehozására a valamennyi ágazati szereplő számára

Szabó József ügyvezető; (GREEN Mérnök Kft.) Zene Háza (ZEN) és a Néprajzi Múzeum (NEP) parképítési munkái, tervezéstől a megvalósulásig fényképekkel dokumentálva egy “zöld műszaki ellenőr” szemszögéből. 

Jelinek Balázs, illetve Kulich Gábor (Városliget Zrt): Magyarországon elsőként a Városliget zöldfelület-fenntartásában alkalmazott SLA (Service Level Agreement), azaz Szolgáltatási Szint Megállapodás, melyet a Városliget Zrt. gyakorló munkatársai mutatnak be. 

Bubla Szabolcs (A DeerGarden Kft.): QTA  közterület- és parkfenntartási feladatokra szánt komplex térinformatikai rendszer bemutatása. A QTA ( az ExeLounge Kft.-vel közösen fejlesztett) szoftver, ami a munkaszervezés legelső fázisától kezdve a teljesítési igazolások elkészítéséig használható. Segíti, hogy a területetet fenntartók, a Megrendelők is naprakész, pontos, ellenőrizhető adatokkal rendelkeznek a fenntartási- és napi karbantartási munkákról. 

Szakfelügyelet, műszaki ellenőr? – ki és milyen hatáskörrel rendelkezik és milyen végzettséggel teheti azt?

A programváltozás jogát fenntartjuk, előadóink egy részével még egyeztetés zajlik így a program folyamatosan alakul, bővül.

Részvételi díjak

Résztvevőknek

A négy napos részvételi díj magába foglalja a programokon való teljes részvételt, 3 éjszaka szállást, napi háromszori főétekzést, két kávészünetet, wellness használatot. A három napos részvétel 2 éjszakával ugyanezt, a két napos pedig egy éjszakát foglal magába; a második konferencia napon a vacsorát már nem tartalmazza. Az egy napos részvételi díj az aznapi konfernecián való részvételt, két kávészünetet valamint ebédet foglal magába, vacsorát és szállást nem. 

A rendezvényen résztvevők számára a hotel parkolójában a parkolás ingyenes.

Kiállítóknak

A kiállítói díj tartalmazza a konfernecia helyszínén egy kiállító szatlat, két székkel, összesen 6 nm kiállítóhelyet. Az asztalokat érkezési sorrendben lehet elfoglalni. A külső kiállítótér 20 nm a szálloda előtti parkolóban berendezhető. Valamint a rendezvény katalógusában való megjelenést foglalja magába.

A kiállításon résztvevő munkatársaknak számára is szükséges a konferencián való regisztráció. Tagsági viszonytól függetlenül a kedvezményes részvételi díjon vehetnek részt.

Jelentkezés és további infomráció az info@makeosz.hu címen november 30-ig.

ZÉOSZ jubileumi fotópályázat részletei, feltételei

Magyarország fantasztikus zöldtetőnek, zöldfalainak és homlokzatainak megörökítésére és a ritka pillanatok meglesésére hívja fel a fotósokat a a Zöldtető-és Zöldfal Építők Országos Szövetsége Online Fotópályázata!

Várjuk lelkes amatőrök és profik képeit egyaránt! Szeretnénk, ha a zöldépítészet elkötelezettjei fényképezőgépet ragadnának és az itthoni zöldtetőket, zöldfalakat lencsevégre kapnák és megküldenék nekünk, olvasóinknak, akik eldönthetik, szerintük melyek Magyarország legszebb építészeti megoldásai a meghirdetett kategóriákban?

Természetes élőhelyek ábrázolása  – Versenyen kívül ugyan, de szívesen fogadunk olyan képeket, melyek a zöldtetőn zajló közösségi életet, az ott élő növények és állatok/rovarok életterét, ritka pillanatait örökítik meg!

Fontos szempontok: tartalom, kreativitás, eredetiség, mennyire erős a kép környezetvédelemmel kapcsolatos üzenete, professzionalitás!

A pályázat kategóriái:

  • Hazai  zöldtetők
  • Hazai  zöldfalak, zöldhomlokzatok

Pályázati feltételek:  2014_ZÉOSZ online fotópályázati_hirdetmény

(letölthető, PDF ) Tovább olvasom

2014 Ybl bicentenárium – A Magyar Építészet Éve

Ybl Miklós halálának (1891. január 22.) 123. évfordulóján veszi kezdetét az Ybl-emlékév, ami a 200 éve született építész és munkássága előtt tiszteleg. Az Ybl bicentenárium fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke pedig Pintér Sándor belügyminiszter. Kezdeményezője és a programok jelentős részének szervezője a Ybl Egyesület. Az egész éven át zajló eseményeket a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 100 millió forinttal támogatja. Tovább olvasom

Visszatekintés: Budapesti Víz világtalálkozó 2013 – Egyenlítő különkiadás

Tudták, hogy évente 4 millió ember halálát okozzák a vízzel kapcsolatos megbetegedések? Vagy hogy fél kiló kávé megtermeléséhez 11 000 liter vizet használunk el? Pedig léteznek még ennél döbbenetesebb adatok is! Egy napilap papírjának gyártása során 300 liter tiszta víz fogy. De nem csak az ipari folyamatok vízfogyasztása ilyen óriási: a fejlett világ országaiban a polgároknak már fel sem tűnik, milyen óriási vízmennyiséget használnak el naponta. Többnyire csak azt tartjuk számon, hogy mennyi folyadékot iszunk, vagy hány liter vizet használunk a tisztálkodás során, pedig már egyetlen WC-öblítés során is 8 liter tiszta vízből válik szennyvíz. Így nem csoda, ha egy átlagos amerikai polgár 500 liter vizet használ el naponta. Tovább olvasom

12