Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége

Zöldtető- és zöldfal építők vezető szakmai szervezete

Visszatekintés: Budapesti Víz világtalálkozó 2013 – Egyenlítő különkiadás

Tudták, hogy évente 4 millió ember halálát okozzák a vízzel kapcsolatos megbetegedések? Vagy hogy fél kiló kávé megtermeléséhez 11 000 liter vizet használunk el? Pedig léteznek még ennél döbbenetesebb adatok is! Egy napilap papírjának gyártása során 300 liter tiszta víz fogy. De nem csak az ipari folyamatok vízfogyasztása ilyen óriási: a fejlett világ országaiban a polgároknak már fel sem tűnik, milyen óriási vízmennyiséget használnak el naponta. Többnyire csak azt tartjuk számon, hogy mennyi folyadékot iszunk, vagy hány liter vizet használunk a tisztálkodás során, pedig már egyetlen WC-öblítés során is 8 liter tiszta vízből válik szennyvíz. Így nem csoda, ha egy átlagos amerikai polgár 500 liter vizet használ el naponta.

Szörnyű és döbbenetes számok ezek, de talán segítenek minket ráébreszteni arra, hogy legnagyobb kincsünk valóban a tiszta víz, és minden ember számára nélkülözhetetlen a túléléshez.
A Budapesten megrendezett Víz Világkonferencián magas rangú ENSZ-tisztviselők, politikusok, szakemberek, üzletemberek és a civil szféra képviselői is erre igyekeztek rámutatni.

Az OzoneNetwork 2013 október 23-i szerdai Egyenlítő c. műsora helyszíni riportot ad a konferenciáról:

2013.10.23.: Víz Világtalálkozó különkiadás

Előzmény

A Magyar Civil Fórumon részt vett a ZÉOSZ is, így a zöldtetők klímaváltozás negatív hatásait ellensúlyozó építészeti megoldás, és  építésének szükségessége – bekerült a résztvevők általános javaslatait, észrevételeit tartalmazó dokumentumokba.

BWS CF munkacsoport osszegzes

A témával kapcsolatos ZÉOSZ tanulmányok:

Zöldtetővel a városi árvizek ellen Ajánlás

A zöldtetők szerepe a csapadékvíz felhasználásban és átmeneti tározásában a városi területeken