Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége

Zöldtető- és zöldfal építők vezető szakmai szervezete

Megjelent a “ZÖLDHOMLOKZATOK”

Örömmel tudatjuk, hogy több mint egy évnyi szakmai munkát követően a napokban megjelent a Budapest Főváros Önkormányzata gondozásában a ZÉOSZ által írt és szerkesztett  ZÖLDHOMLOKZATOK Függőleges zöldfelületek tervezésének, kivitelezésének műszaki  és kertészeti útmutatója szakmai kiadvány, mely ingyenesen hozzáférhető és letölthető a budapest.hu oldalán. 

A közel 150 oldalas kiadvány több mint 250 gyönyörű fotóval és ábrával ismerteti nem csak a hazai, de a nemzetközi zöldhomlokzat trendeket, számos kiváló példát felsorakoztatva. 

A kiadvány főszerkesztője és társ szerzője Pataky Rita elnökségi tagunk, szerzőtársai pedig Csibi Katalin, Dezsényi Péter, Fári Miklós Gábor, Koroknai Judit és Szentkirályi-Tóth Ferenc szintén ZÉOSZ tag voltak. 
 
Közreműködők: Csige Anna, Frei Helga és Németh Zsófia
 
A lektorálást Dr. Gerzson László a ZÉOSZ korábbi elnöke és alapító tagja, valamint Horváth Sándor a ZÉOSZ elnökségi tagja végezte. 
 
Őszintén reméljük, hogy ez az új útmutató hasznára lesz minden a városépítésben érdekelt szereplőnek, legyen az megrendelő, tervező avagy kivitelező. A kiadvány egy olyan inspiráló, ugyanakkor szakmai tervezésben érdemben segítséget nyújtó útmutató, amely hiánypótló a maga nemében nem csak Magyarországon de Európában egyaránt. 
 

 

“A „Zöldinfrastruktúra füzetek” második köteteként jelent meg a Zöldhomlokzatok című kiadvány, amely jelentősen hozzájárul Budapest készülő zöldinfrastruktúra koncepciójának megvalósításához. A gazdagon illusztrált, a témát remekül összefoglaló kötet célja az, hogy a zöldfal, a zöldhomlokzat fogalma minél inkább bekerüljön a köztudatba, a döntéshozók pedig minél szélesebb körben alkalmazzák településfejlesztési stratégiájukban és a gyakorlatban.

A Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztálya által gondozott sorozat célja, „hogy bemutassa a zöldinfrastruktúra-fejlesztések komplex eszközrendszerét a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok révén” – írja a kötet ajánlójában Mártonffy Miklós, Budapest főépítésze. A kötet létrehozásában oroszlánrészt vállaló Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetségének elnöke, Dezsényi Péter, a kötet egyik szerzője szerint: „A klímaváltozás és a növekvő környezetterhelés a településeken komoly kihívást jelent, amelyre az egyik válasz a városi zöldinfrastruktúra integrált fejlesztése. A zöldfalak a városokban sokirányú és rendkívül értékes szolgáltatásokat nyújtanak a környezet, a városlakók és az épületek használói számára. A klímaberendezésekkel ellentétben a növényzet képes egyszerre hűteni az épület belsejét és az utcát – miközben számos egészségügyi, ökológiai és műszaki előnyt is biztosít.”

A kötet célja az, hogy a zöldfal, zöldhomlokzat fogalma minél inkább bekerüljön a köztudatba; a települések szabályzatai írják elő a zöldhomlokzatok alkalmazását; és minél több szakszerűen megépített, hosszú távon jól működő, fenntartható zöldhomlokzat létesüljön. A kiadvány számos megvalósult projektet mutat be, de ismerteti azokat az évszázados zöldhomlokzati megoldásokat is, amelyek kúszónövények alkalmazásán alapulnak, de részletesen kitér azokra a modern zöldfalakra is, ahol a növények gyökérzónái változatos segédszerkezetek segítségével kerülnek a homlokzati síkra.

A színes képekkel, összefoglaló táblázatokkal és ábrákkal gazdagon illusztrált, részletgazdag, ám mégis remek összefoglalást nyújtó könyv hasznos segédeszköz lesz a tervezőirodák, a döntéshozók számára. A „Zöldhomlokzatok” elsősorban ennek a széles szakmai körnek (építészek, tájépítészek, kertészek, gépészmérnökök) nyújt támpontot, ugyanakkor a települések hosszú távú jövőjét meghatározó szakemberek (településtervezők, településmérnökök, városépítési és városenergetikai szakemberek, önkormányzati és kormányzati döntéshozók, beruházók) számára is segítségére lehet a döntésekben. Végül, de nem utolsósorban az érdeklődő lakosság is hasznos információkat talál benne.”

forrás: http://www.magyarepitestechnika.hu/index.php/hirek/4057-zoldhomlokzatok-kiadvany