Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége

Zöldtető- és zöldfal építők vezető szakmai szervezete

Osztrák kollégák látogatása Budapesten – budapesti és környéki külső és belső zöldfalak

A zöldtetők  mellett egyre több zöldfal, zöldhomlokzat épül külföldön. Itthon még csak szárnyait bontogatja, bár már találunk néhány szép példát, de szeretnénk még többel találkozni. A ZÉOSZ neve a közelmúltban kiegészült, mert több zöldfalépítő kolléga is csatlakozott, így lettünk: Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége.

A ZÉOSZ 2013 szeptemberében vendégül látta az Osztrák Zöldtető Szövetség (VFB)  delegációját, szakembereit, az EFB titkárát, akik  egynapos szakmai kirándulás keretében megtekintettek néhány Budapesten és környékén létesült beltéri és kültéri zöldfalat.

Rövid összefoglaló következik a kirándulásról.

1.rész

Az útról készült összefoglalót két MOL kút bemutatásával kezdjük.

Budapest, Istenhegyi úti MOL-töltőállomás

CAM00094

A növényekkel beültetett zöld homlokzat meleg nyári napokon csökkenti a hőmérsékletet az épületben és egész évben oxigénben dús, friss levegőt biztosít a környezetnek. Az elhelyezett növények 66 m2-es felülete mintegy 3 tonna CO2 gázt semlegesít évente és amellett, hogy pozitív hatással van a vásárlóközönségre, kellemes mikroklímát is biztosít a töltőállomás környezetében.

A zöldfal örökzöld növényei (különböző Varjúháj-félék) egy Sedum szőnyeg elnevezésű ültető anyagra lettek telepítve, amit a – 100%-ban újrahasznosított – Aquadyne „nedvességmegtartó” panelekre rögzítettünk. A növények gyökerei belenőnek a panelekbe és a csepegtető öntöző rendszer az összegyűjtött és eltárolt esővízből folyamatosan táplálja azokat. A varjúháj a legtűrőképesebb növények egyike. Elviseli a hosszantartó extrém szárazságot, a tűző napot, ezért javasolt a beépítése öntözetlen tetőkertbe vagy déli fekvésű homlokzatra illetve olyan felületekre, ahol a meleg nyári hónapokban még a fű is kiéghet. Az épület zöld elemei összhangban állnak a zöld „Hegyvidéki” környezet kialakításának törekvéseivel, zaj és porszűrő szerepet töltenek be, valamint intimitást biztosítanak az épületnek.

Zöldtető  – az épület tetejére telepített növények a szigetelés révén energiát takarítanak meg, csökkentik a téli-nyári nagy hőmérsékletingadozások épületre gyakorolt hatását, és amellett, hogy hasznosítják a csapadékvizet, még a csatornaterhelést is csökkentik. Az extenzív zöld-tető 150m2-es felülete kb. 7 tonna CO2 gázt semlegesít évente a rátelepített szőnyegszerű örökzöld növényekkel. Mind a zöldfal, mind a zöld-tető kevés karbantartást igénylő, időjárás álló fajtákból lett kialakítva.

De más környezettudatos megoldással is találkozhatunk:

  • Alternatív fűtési energiafelhasználás: Hőszivattyús rendszer
  • Napelemes elektromos energiatermelő rendszer
  • Power LED világítás
  • LED kijelző panelek, információs rendszerek
  • Belsőépítészeti megoldások
  • Esővíz hasznosítás

(Hivatkozás)

Következő állomás:

MOL kút, Leányfalu határában

CAM00114

Leányfalun 2012. nyarán nyílt meg  az újjávarázsolt MOL töltőállomás. Az épület fűtését és hűtését egy, a mai technológiai színvonalnak megfelelő levegő hőszivattyú látja el. Az épület üvegfelületeinek északi tájolása komfortossá teszi a kávézó vendégeinek tartózkodását még a nyári, meleg napokon is, valamint csökkenti a hőszivattyú által elhasznált villamos energia mennyiségét. A hőszivattyún kívül egyéb, úgynevezett zöld technológiát is beépítettek: Az épület tetejére fűvel borított zöldtető került, a helyi építészeti előírásoknak megfelelően, a keleti homlokzaton pedig egy teljesen új, magyar fejlesztésű zöldfalat szereltek fel. A zöldfal egyediségét a felhasznált növények típusa, az ültető közeg és szerkezet adja. Ezek a technológiák, amellett hogy nagyon szép látványt nyújtanak, csökkentik az épület hőveszteségét, a kibocsátott CO2 mennyiségét, megkötik a szálló port.

Egy, a ma ismert rendszerekkel összevetve merőben új, kizárólag magyar „szürkeállomány” közreműködésével kifejlesztett kültéri zöldhomlokzati rendszer került 2012 májusában telepítésre a leányfalui MOL töltőállomás keleti homlokzatán. A falon egy korábbi fejlesztési fázis szerinti kialakítás látható, a továbbfejlesztett rendszer ettől már igen sok részletében eltér, publikus helyen egyelőre nem tekinthető meg. A felület jelenleg teszt célokat szolgál: növényfajták, öntözési- és tápoldatozási kombinációk, növekedésirányítási és télállóság fokozó technikák kerülnek kipróbálásra és összehasonlító elemzésre.

Anyaghasználatában és műszaki kialakításában a prémium kategóriát célozza meg, olyan statikai, szerkezeti és épületfizikai kérdésekre is megnyugtató megoldásokat kínál, melyeket a konkurens rendszerek nem vagy csak részben tudnak kezelni.  A különféle homlokzati geometriákhoz messzemenően igazítható, építés vagy átépítés esetén a helyszíni munkavégzés minimális, a készre szerelt és ültetett modulok beépítése villámgyors. A növények könnyen átültethetők, cserélhetők, a felületi megjelenés lombnélküli állapotban is esztétikus. Meghatározó szerkezetalkotó anyagai: nemesacél, kertészeti perlit és duzzasztott agyagkavics, a fal növényzete jelenleg  Heuchera (tűzeső) fajtákból áll.

A továbbfejlesztett és műszaki szempontból kész rendszer hatósági bevizsgálása és innovatív megoldásainak iparjogvédelmi procedúrája a közelmúltban megkezdődött, a termék hivatalos piaci megjelenésének várható ideje 2014 III. negyedéve.

A kirándulás beltéri zöldfalak megtekintésével folytatódott, ahol lehetőségünk volt megtekinteni a Platina LEED minősítésű Green Housoe irodaház biodiverz zöldtetőjét is.

2.rész

A  bécsi vendégekkel, egy magyaros vendéglátást követően, eltelve a hazai halászlétől, folytattuk utunkat, beltéri zöldfalak megtekintése következett Budapesten.

Aqua Mart irodaház- Beltéri zöldfal

 

174

A beltéri zöldfal 17 négyzetméteren, kb.1200 növény felhasználásával került kialakításra. Hidroponikus rendszerrel létesült, amely azt jelenti, hogy a növények nem a talajban (azaz nem földben) élnek, hanem tápoldatban vagy tápoldattal rendszeresen átjárt anyagban, mint például perlit, kavics vagy kőzetgyapot.  A tápanyag és vízellátásukról az automata öntöző-, és tápanyagutánpótló rendszer gondoskodik. A zöldfal 2011 december végén-2012 január elején létesült.

Greenhouse –Beltéri zöldfal

Egy hazai forgalmazóval is rendelkező, svéd központú cég az ökológiai szemléletmód bevezetését tűzte ki célul Magyarországon is. Minden egyes zöldfal az egyéni igények figyelembevételével készül, az általuk készített és telepített elemekre egy év garanciát biztosítanak, emellett fenntartási szerződés keretein belül garantálják az élőfal hosszú élettartamát.

A Greenhouse irodaházban létesült zöldfal vízkultúrán alapul, csak minimális földet használnak, inkább agyag granulátumot, perlitet, agyaggolyót. Maga a textília felépítése teszi lehetővé, hogy a gyökerek terjeszkedjenek. A tápozás az öntözés automatikáján keresztül is megoldható, illetve táprudakkal, melyek 3-4 hónapra elegendőek, így egyenletes felszívódással, lassan oldódó tápanyaggal látják el a növényeket.

A növényanyagot tekintve van egy növényválogatás, amelyből azokat telepítik a növényfalba, amelyek a leghatékonyabban tisztítják az épület levegőjét. Öt év alatt kísérletezték ki, hogy mely növények alkalmasak az együttes telepítésre, illetve melyek tűrik el a függőleges telepítést. Ezek két csoportra bonthatók, vannak köztük takarónövények és hangsúlyos növények. A Greenhouse zöldfalánál Ficus Pumilán kívül vitorlavirág (Spathiphyllum), könnyezőpálma (Monstera deliciosa), Epipremnum pinnatum, valamint Philodendron scandens és Scindapsus pictus került a falba. Ezek a növények jótékony hatásokkal bírnak, ezért például károsanyag-megszűrésre is alkalmasak. Mivel intenzív az oxigéntermelésük, olyan miliőt képesek létrehozni az ott dolgozóknak – illetve bárhol –, ami javítja a munkaképességet, valamint a látványuk felfrissíti a lelkiállapotot.

A növényfal tervezésekor a különböző alakzatok és a növények választéka adja a kiindulási alapot és az kerül megvalósításra, ami az ügyfélnek a legjobban tetszik.

A zöldfalak súlya 15- 25 kg/nm, ezért akár gipszkarton falra is lehet illeszteni a rendszert, U profilokkal. 1 cm vastag PVC réteg óvja a hátszerkezetet a nedvesség- és páralecsapódás, és a nyirkos levegő ellen. A levegő a beépített légrések segítségével cirkulál a növényfal körül.

Az öntözőrendszer bele van varrva a textíliába és úgy van beállítva, hogy csak annyi vizet csöpögtet, amennyi vizet felhasznál a növényfal. Biztonsági vízelvezetés céljából a növényfal alján egy vízelvezető tálca található.

A cég egy 4 rétegű textíliát használ, melyek közül a két belső réteg újrahasznosított pamut anyag, amelyekben a gyökerek tovább tudnak erősödni, a két külső réteg pedig vízlepergető funkcióval bír.

A növényfalhoz szükséges szinte minden anyagot, növényt itthon szereznek be, egyedül a textília és az üzemeltető doboz érkezik a svéd gyárból. E két utóbbi garantálja a hosszú távú, jó minőséget. Egy zöldfalat 10-14naponta gondozni kell. Mint növények, élőlények, úgy a fal is fenntartást igényel.

A zöldfal megtekintése után az irodaház környezetét,  zöld megoldásait, a biodiverz zöldtetőt  mutattuk be az osztrák kollégáknak, de erről a következő – 3. részben számolunk be.

Többen elmentek még a Gödörbe is, ahol egy külső és belső zöldfal színesíti a környezet.