Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége

Zöldtető- és zöldfal építők vezető szakmai szervezete

Intenzív zöldtetők

Ebben a formában a tetőn a természetes kerttel azonosan, majdnem minden dísznövény alkalmazható, így szinte korlátozás nélkül telepíthetünk évelőket, fűféléket, sőt még kisebb fásszárúak is fejlődhetnek. Intenzív zöldtetők jellegzetes elemei a pihenőkertek, nagyméretű virágedények, kertitavak, gyerekjátszók, gyepfelületek, fásszárúak, illetve kisebb fák, de megoldható zöldséges kertek kialakítása is.

Intenzív kerteket csak 10° lejtés alatt készíthetünk, mert az elöbb említett rétegvastagságnál fokozottan fennáll az erózió veszélye. Az intenzív tetőkertek a legértékesebb zöldtető formák. Legalább olyan sokoldalúak mint egy használati kert, így rendszeres ápolást és öntözést, tápanyag-utánpótlást, és gyomtalanítást igényelnek. Ebből kifolyólag az építési és karbantartási költsége a legmagasabb. Az intenzív tetőkert gondos ápolást, öntözést, tápanyag-utánpótlást, gyomlálást igényel. A növények kiválasztásakor figyelemmel kell lennünk arra, hogy a tetőn sokkal szélsőségesebb hatásoknak kell megfelelniük: nagyobb az évi és a napi hőingadozás, az UV-sugárzás, nagyobb a por- és levegőszennyeződés, a szélterhelés, tehát választásunk ellenálló fajokra és fajtákra essen.

Gyakori, hogy a két típus közötti ún. félintenzív tető készül 20-30 cm-es ültetőközeggel. Ilyenkor nem túl igényes növényekkel alakítunk ki egy összefüggő borítást. Kevesebb gondozást kíván, mint az intenzív tetőkert, de aszályos időben többszöri öntözés szükséges.

Félintenzív tetőre választható virágos növények:

  • Hemerocallis sp . – Sásliliom
  • Kniphofia uvaria – Fürtös fáklyaliliom
  • Potentilla aurea – Arany pimpó
  • Lavandula angustifolia – Orvosi levendula
  • Origanum vulgare – Szurokfű
  • Salvia officinalis – Orvosi zsálya
  • Santolina chamaecyparissus – Hamvas cipruska
  • Yucca filamentosa – Fürtös pálmaliliom
Intenzív zöldtető technikai adatok
Használat: emberi tartózkodásra alkalmas
Fenntartás: gondozást és ápolást igényel
Öntözés: öntözés nélkül nem telepíthető
Tömeg: 2,0-15,0kN/m2
Szerkezeti vastagság: 25-100cm
Alkalmazott növények: évelő dísznövények, fásszárúak