Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége

Zöldtető- és zöldfal építők vezető szakmai szervezete

HOGY volt!!!! – Az Év zöldtetője és zöldfala 2014. eredményhirdetése –

dijatado plakat

Kicsit megkönnyebbültebben ébredtünk, hiszen tegnap megvolt  Az Év zöldtetője és zöldfala 2014. pályázatok ünnepélyes eredményhirdetése.

Őszintén bevallva, féltünk, hogy lesz-e elég érdeklődés, mennyire telik meg a terem, a szakma kiváncsi-e egy ilyen kicsi, bár nemzetközileg elismert hazai szervezetre, erre a témára? Nagyon jó volt látni, ahogy telik meg a terem, ismerősökkel és ismeretlenekkel, a szakmai elismert képviselőivel és érezni a felénk, szervezők felé áradó elismerést, szeretetet (amit én még plusszaban megtapasztaltam irányomban). Bár készültünk, előkészültünk, volt menetrend is, ami kicsit borult az időbeosztást illetően, viszont mindenki megelégedésére. Dezsényi Péter, a ZÉOSZ elnöke vezette az estét, melynek külföldi vendégeként Gerold Steinbauer, az Osztrák Zöldtető Szövetség elnöke is köszöntötte a megjelenteket és méltatta a hazai zöldtető és zöldfal építés szakmai sikerét, több éve tartó együttműködésünket. Majd követte dr. Gerzson László, a zsűri elnöke, aki a beérkezett pályázatok, és az épületbejárások tapasztalatait foglalta össze néhány szóban: a múlt, jelen megoldásait, és jövőnek szóló üzeneteit: fenntarthatóság, biodiverzitás, költséghatékonyság, a világ új trendjeinek megjelenése – s mindez a klímaváltozás kihívásaira adott válaszokkal. A zöldtetőket Karádi Gábor zsűritaggal járták végig, erről készült rövid összeállítással mutatta be a beérkezett pályaműveket. Ezt követte Dezsényi Péter zsűritagként, aki a zöldfal bejárások tapasztalatait foglalta össze és mutatta be a beérkezett pályaműveket. Új irányok a hazi építési megoldásokban, a nemzetközi tapasztalatok átvétele itthon, szép megoldások és érdekes kísérletek. Majd elérkezett a várva várt ünnepélyes eredményhirdetés, díjkiosztás, amit Pataky Rita a zöldfal bejárásokban és értékelésében résztvevő zsűritag segített. Amit kiemelt: 1997-ben volt egy Zöldtetők, zöldhomlokzatok konferencia Győrben, ahol 1 db előadást sikerült összehozni a zöldfalakról/homlokzatokról, akkor is nemzetközi tapasztalatokra hagyatkozva. Számára a legnagyobb öröm, hogy egyre épülnek itthon is a zöldfalak – igaz belsőtérben egyelőre – de már van néhány külső zöldfal/zöldhomlokzat, amire büszkék lehetünk.

ZÉOSZ DÍJÁTADÓ EREDMÉNYEK

Extenzív zöldtető kategória

 1. helyezett : dr. Balog Ágnes – Reppert Béla: Természetközeli gyep a tetőn
 2. helyezett: Fito System Kft. – Központi Szennyvíztisztító telep
 3. helyezett: Siemens Zrt. – Siemens 2. sz. épület

Intenzív zöldtető kategória

 1. helyezett : s73 Kft. – Green House irodaépület
 2. helyezett:  s73 Kft. – Római kert
 3. helyezett:  Kisvakond-Park Kft. – Corvin sétány Cordia Sun Resort épület
 4. helyezett: Land-A Kft. – MOM Park

 Kültéri zöldfal kategória

 1. helyezett : Adegy Kft. – MOL Töltőállomás, Leányfalu

Beltéri zöldfal kategória

 1. helyezett : Green Fortune Kft. – Pátria Takarékszövetkezet
 2. helyezett: MoPa Kft. – OTP Bank
 3. helyezett: DVM design Kft. – Eiffel Palace Irodaház

Különdíjak:

ZÉOSZ különdíja: Global Garden Kft. – Gyulai várfürdő

Osztrák zöldtetős szövetség különdíja: Bubics Tamásné Pethő Ibolya – Zala megyei Kórház

Budapest főváros főépítészi különdíja: ArchiGreen Kft. – Családi ház –Koppánymonostor

Csemete-kertműhely Kft. – Melléképületek zöldtetővel

Bubics Tamásné Pethő Ibolya – Zala megyei Kórház

Botanikart Kft. – Botanikart Bemutatóközpont

Magyar Tájépítészek Szövetségének különdíja: s73 Kft. – Római kert

Magyar Építéstechnika különdíja: MOP Biotech Kft. – MOP Biotech HIB rendszer

 

OKLEVELEk:

Pronatur Kft. – Állami Számvevőszék

ArchiGreen Kft. – Családi ház –Győr

Garten Studio Kft. – Millenium Városközpont Bankszékház

Everling Kft. – KÖKI Terminál Tetőkert

Green Fortune Kft. – Green House lobby

MoPa Kft. – AquaMART Bemutatóterem

Budapest XI. kerületi Önkormányzat – Újbudai Polgármesteri Hivatal

Gratulálunk a pályamunkákhoz a résztvevőknek, munkatársaiknak!

Írta: Friedmann Ani

 

ZÉOSZ jubileumi fotópályázat részletei, feltételei

Magyarország fantasztikus zöldtetőnek, zöldfalainak és homlokzatainak megörökítésére és a ritka pillanatok meglesésére hívja fel a fotósokat a a Zöldtető-és Zöldfal Építők Országos Szövetsége Online Fotópályázata!

Várjuk lelkes amatőrök és profik képeit egyaránt! Szeretnénk, ha a zöldépítészet elkötelezettjei fényképezőgépet ragadnának és az itthoni zöldtetőket, zöldfalakat lencsevégre kapnák és megküldenék nekünk, olvasóinknak, akik eldönthetik, szerintük melyek Magyarország legszebb építészeti megoldásai a meghirdetett kategóriákban?

Természetes élőhelyek ábrázolása  – Versenyen kívül ugyan, de szívesen fogadunk olyan képeket, melyek a zöldtetőn zajló közösségi életet, az ott élő növények és állatok/rovarok életterét, ritka pillanatait örökítik meg!

Fontos szempontok: tartalom, kreativitás, eredetiség, mennyire erős a kép környezetvédelemmel kapcsolatos üzenete, professzionalitás!

A pályázat kategóriái:

 • Hazai  zöldtetők
 • Hazai  zöldfalak, zöldhomlokzatok

Pályázati feltételek:  2014_ZÉOSZ online fotópályázati_hirdetmény

(letölthető, PDF ) Tovább olvasom

Budapesti Víz Világtalálkozó 2013

2013 fontos év a vízügyek szempontjából. A Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve keretében a világ több nemzetközi eseményt szervez, New York-tól kezdve Hágán, Stockholmon, Dusanbén és Chiang Maion át.  Budapesten 2013. október 8-11 között Budapest ad otthont a Budapesti Víz Világtalálkozónak (BVV). Tovább olvasom

World Green Infrastructure Congress – Franciaország, Nantes, 2013. szeptember 9-13.

ADIVET, a Francia Zöldtetők és Zöldfalak Egyesülete, az EFB tagja, partnerünk –  a világ zöld infrastruktúra hálózat, a WGIN égisze alatt  2013. szeptember 9-13. között rendezi kiállítását, konferenciáit, ahová a ZÉOSZ újdonsült elnöke, Dezsényi Péter is meghívást kapott és képviseli hazánkat a Franciaországban első alkalommal megrendezésre kerülő eseményen. Tovább olvasom

12