Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége

Zöldtető- és zöldfal építők vezető szakmai szervezete

V. Greenovációs Nagydíj Pályázat

191317

Nevezési határidő: 2016. február 12.

A pályázaton a környezettudatos vállalati működés alapkövetelmény, ezért minden cégnek érdeke és kötelessége működését a szűkebb és tágabb társadalmi és természeti környezete figyelembevételével kialakítani.

Az V. Greennovációs Nagydíjra a nevesített kategóriákba besorolható, 2015 során megvalósult, lezárult vagy éppen folyamatban lévő környezetvédő, környezetkímélő és fenntartható beruházások, fejlesztések, koncepciók nevezhetők. Vállalatok és magánszemélyek is benyújthatnak pályázatot, akár egy meg nem valósult tervpályázati anyaggal is, mint innovációs ötlettel. A nevezéssel a pályázók automatikusan nyilatkozatot tesznek arról, hogy a beküldött anyag mind koncepcionálisan, mind megvalósításában saját kivitelezés, tervezés, fejlesztés, beruházás. Olyan projekteket is lehet nevezni, melyek a 2015-ös év előtt kezdődtek, de a 2016-os év folyamán is folyamatosan működnek / használatban vannak.

A ZÉOSZ sikeres pályázást és jó versenyt kíván minden kedves résztvevőnek!

Részletek a pályázat honlapján: http://www.greennovacio.hu/2016

Pályázati kírás letöltése:  V. Greennovációs Nagydíj_versenykiírás

Díjazott zöldtetők és zöldfalak

Átadták a 15 éve alakult Zöldtető-és Zöldfal Építők Országos Szövetsége nyáron meghirdetett Az Év zöldtetője és Az év zöldfala pályázatok díjait. Budapesten több, mint 1 millió négyzetméter zöldtetőt és tetőkertet, valamint legalább 3 tucat kisebb-nagyobb vertikális zöldfalat találhat a leleményes városlakó. Tovább olvasom

Jönnek az algaházak

újlead

Az algákkal üzemeltetett házakban algákat fognak be energiatermelésre.

Az új BIQ házak falát algatelepek borítják, melyek képesek ellátni egy épület teljes energiaszükségletét. Az épület szerkezete már el is készült, és hamarosan megépül a világ első úgy nevezett BIQ algaháza, melynek fala bioaktív üveglamellákkal lesz befedve.

A csapdába ejtett algák hőt termelnek

A mikro algákkal borított ház fala ideális élettér az algák fejlődésre, és tulajdonképpen ez szolgáltatta az alapötletet a ház tervezésénél.

belső2

A házban pedig az úgynevezett bioreaktorok csapdába ejtik majd az algák által létrehozott hőt, és az építmény energiaellátását ez biztosítja majd. A tervek szerint az üveglamellákban sokkal gyorsabban növekednek az algák, mint normális esetben, továbbá a fény és az árnyék arányát is képesek lesznek szabályozni az épület belsejében.

Úgy tűnik, hogy a 21. század a passzív házak forradalma. Talán pár éven belül valóban teret nyernek a természetes energiaszolgáltató módszerek! A BIQ házak nem csak funkcióban, de megjelenésben is zöld színben pompáznak majd.

Tihanyi Petra

Forrás

 

London rejtett zöldjei

Ehető növények köztéri bútorokon, 10.000 páfrány 350 nm függőleges falon, szigorú nyugágy-ellenőrök. Képes beszámoló, hogy hogyan alkalmazkodik London a változó időjáráshoz (= városi klímaadaptáció). Tovább olvasom

ZÉOSZ jubileumi fotópályázat részletei, feltételei

Magyarország fantasztikus zöldtetőnek, zöldfalainak és homlokzatainak megörökítésére és a ritka pillanatok meglesésére hívja fel a fotósokat a a Zöldtető-és Zöldfal Építők Országos Szövetsége Online Fotópályázata!

Várjuk lelkes amatőrök és profik képeit egyaránt! Szeretnénk, ha a zöldépítészet elkötelezettjei fényképezőgépet ragadnának és az itthoni zöldtetőket, zöldfalakat lencsevégre kapnák és megküldenék nekünk, olvasóinknak, akik eldönthetik, szerintük melyek Magyarország legszebb építészeti megoldásai a meghirdetett kategóriákban?

Természetes élőhelyek ábrázolása  – Versenyen kívül ugyan, de szívesen fogadunk olyan képeket, melyek a zöldtetőn zajló közösségi életet, az ott élő növények és állatok/rovarok életterét, ritka pillanatait örökítik meg!

Fontos szempontok: tartalom, kreativitás, eredetiség, mennyire erős a kép környezetvédelemmel kapcsolatos üzenete, professzionalitás!

A pályázat kategóriái:

  • Hazai  zöldtetők
  • Hazai  zöldfalak, zöldhomlokzatok

Pályázati feltételek:  2014_ZÉOSZ online fotópályázati_hirdetmény

(letölthető, PDF ) Tovább olvasom