Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége

Zöldtető- és zöldfal építők vezető szakmai szervezete

HOGY volt!!!! – Az Év zöldtetője és zöldfala 2014. eredményhirdetése –

dijatado plakat

Kicsit megkönnyebbültebben ébredtünk, hiszen tegnap megvolt  Az Év zöldtetője és zöldfala 2014. pályázatok ünnepélyes eredményhirdetése.

Őszintén bevallva, féltünk, hogy lesz-e elég érdeklődés, mennyire telik meg a terem, a szakma kiváncsi-e egy ilyen kicsi, bár nemzetközileg elismert hazai szervezetre, erre a témára? Nagyon jó volt látni, ahogy telik meg a terem, ismerősökkel és ismeretlenekkel, a szakmai elismert képviselőivel és érezni a felénk, szervezők felé áradó elismerést, szeretetet (amit én még plusszaban megtapasztaltam irányomban). Bár készültünk, előkészültünk, volt menetrend is, ami kicsit borult az időbeosztást illetően, viszont mindenki megelégedésére. Dezsényi Péter, a ZÉOSZ elnöke vezette az estét, melynek külföldi vendégeként Gerold Steinbauer, az Osztrák Zöldtető Szövetség elnöke is köszöntötte a megjelenteket és méltatta a hazai zöldtető és zöldfal építés szakmai sikerét, több éve tartó együttműködésünket. Majd követte dr. Gerzson László, a zsűri elnöke, aki a beérkezett pályázatok, és az épületbejárások tapasztalatait foglalta össze néhány szóban: a múlt, jelen megoldásait, és jövőnek szóló üzeneteit: fenntarthatóság, biodiverzitás, költséghatékonyság, a világ új trendjeinek megjelenése – s mindez a klímaváltozás kihívásaira adott válaszokkal. A zöldtetőket Karádi Gábor zsűritaggal járták végig, erről készült rövid összeállítással mutatta be a beérkezett pályaműveket. Ezt követte Dezsényi Péter zsűritagként, aki a zöldfal bejárások tapasztalatait foglalta össze és mutatta be a beérkezett pályaműveket. Új irányok a hazi építési megoldásokban, a nemzetközi tapasztalatok átvétele itthon, szép megoldások és érdekes kísérletek. Majd elérkezett a várva várt ünnepélyes eredményhirdetés, díjkiosztás, amit Pataky Rita a zöldfal bejárásokban és értékelésében résztvevő zsűritag segített. Amit kiemelt: 1997-ben volt egy Zöldtetők, zöldhomlokzatok konferencia Győrben, ahol 1 db előadást sikerült összehozni a zöldfalakról/homlokzatokról, akkor is nemzetközi tapasztalatokra hagyatkozva. Számára a legnagyobb öröm, hogy egyre épülnek itthon is a zöldfalak – igaz belsőtérben egyelőre – de már van néhány külső zöldfal/zöldhomlokzat, amire büszkék lehetünk.

ZÉOSZ DÍJÁTADÓ EREDMÉNYEK

Extenzív zöldtető kategória

 1. helyezett : dr. Balog Ágnes – Reppert Béla: Természetközeli gyep a tetőn
 2. helyezett: Fito System Kft. – Központi Szennyvíztisztító telep
 3. helyezett: Siemens Zrt. – Siemens 2. sz. épület

Intenzív zöldtető kategória

 1. helyezett : s73 Kft. – Green House irodaépület
 2. helyezett:  s73 Kft. – Római kert
 3. helyezett:  Kisvakond-Park Kft. – Corvin sétány Cordia Sun Resort épület
 4. helyezett: Land-A Kft. – MOM Park

 Kültéri zöldfal kategória

 1. helyezett : Adegy Kft. – MOL Töltőállomás, Leányfalu

Beltéri zöldfal kategória

 1. helyezett : Green Fortune Kft. – Pátria Takarékszövetkezet
 2. helyezett: MoPa Kft. – OTP Bank
 3. helyezett: DVM design Kft. – Eiffel Palace Irodaház

Különdíjak:

ZÉOSZ különdíja: Global Garden Kft. – Gyulai várfürdő

Osztrák zöldtetős szövetség különdíja: Bubics Tamásné Pethő Ibolya – Zala megyei Kórház

Budapest főváros főépítészi különdíja: ArchiGreen Kft. – Családi ház –Koppánymonostor

Csemete-kertműhely Kft. – Melléképületek zöldtetővel

Bubics Tamásné Pethő Ibolya – Zala megyei Kórház

Botanikart Kft. – Botanikart Bemutatóközpont

Magyar Tájépítészek Szövetségének különdíja: s73 Kft. – Római kert

Magyar Építéstechnika különdíja: MOP Biotech Kft. – MOP Biotech HIB rendszer

 

OKLEVELEk:

Pronatur Kft. – Állami Számvevőszék

ArchiGreen Kft. – Családi ház –Győr

Garten Studio Kft. – Millenium Városközpont Bankszékház

Everling Kft. – KÖKI Terminál Tetőkert

Green Fortune Kft. – Green House lobby

MoPa Kft. – AquaMART Bemutatóterem

Budapest XI. kerületi Önkormányzat – Újbudai Polgármesteri Hivatal

Gratulálunk a pályamunkákhoz a résztvevőknek, munkatársaiknak!

Írta: Friedmann Ani

 

ZÉOSZ jubileumi fotópályázat részletei, feltételei

Magyarország fantasztikus zöldtetőnek, zöldfalainak és homlokzatainak megörökítésére és a ritka pillanatok meglesésére hívja fel a fotósokat a a Zöldtető-és Zöldfal Építők Országos Szövetsége Online Fotópályázata!

Várjuk lelkes amatőrök és profik képeit egyaránt! Szeretnénk, ha a zöldépítészet elkötelezettjei fényképezőgépet ragadnának és az itthoni zöldtetőket, zöldfalakat lencsevégre kapnák és megküldenék nekünk, olvasóinknak, akik eldönthetik, szerintük melyek Magyarország legszebb építészeti megoldásai a meghirdetett kategóriákban?

Természetes élőhelyek ábrázolása  – Versenyen kívül ugyan, de szívesen fogadunk olyan képeket, melyek a zöldtetőn zajló közösségi életet, az ott élő növények és állatok/rovarok életterét, ritka pillanatait örökítik meg!

Fontos szempontok: tartalom, kreativitás, eredetiség, mennyire erős a kép környezetvédelemmel kapcsolatos üzenete, professzionalitás!

A pályázat kategóriái:

 • Hazai  zöldtetők
 • Hazai  zöldfalak, zöldhomlokzatok

Pályázati feltételek:  2014_ZÉOSZ online fotópályázati_hirdetmény

(letölthető, PDF ) Tovább olvasom

Visszatekintés: Budapesti Víz világtalálkozó 2013 – Egyenlítő különkiadás

Tudták, hogy évente 4 millió ember halálát okozzák a vízzel kapcsolatos megbetegedések? Vagy hogy fél kiló kávé megtermeléséhez 11 000 liter vizet használunk el? Pedig léteznek még ennél döbbenetesebb adatok is! Egy napilap papírjának gyártása során 300 liter tiszta víz fogy. De nem csak az ipari folyamatok vízfogyasztása ilyen óriási: a fejlett világ országaiban a polgároknak már fel sem tűnik, milyen óriási vízmennyiséget használnak el naponta. Többnyire csak azt tartjuk számon, hogy mennyi folyadékot iszunk, vagy hány liter vizet használunk a tisztálkodás során, pedig már egyetlen WC-öblítés során is 8 liter tiszta vízből válik szennyvíz. Így nem csoda, ha egy átlagos amerikai polgár 500 liter vizet használ el naponta. Tovább olvasom

Centralizált agrárkutatás és vízügy

Centralizált agrárkutatás és vízügy

Január 1-jétől a Belügyminisztérium felügyeli a vízügyet. Tegnap létrejött a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 13 agrár- és élelmiszergazdasághoz kapcsolódó kutatóintézet összevonásával.

Január 1-jétől a Belügyminisztérium felügyeli a vízügyet, azaz megszűnik az az állapot, hogy a vízügyi kérdések részben a vidékfejlesztési, részben a belügyi tárcához tartoznak. Illés Zoltánnak, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkárának korábbi tájékoztatása szerint a kormány egyúttal arról is határozott, hogy a környezet- és természetvédelem befolyása nem csökkenhet, szakmai kérdésekben pedig továbbra is szoros kapcsolatban marad a két tárca. A vízgyűjtő-gazdálkodás továbbra is a vidékfejlesztési tárcához tartozik majd, mert az szorosan összefügg a környezet- és természetvédelemmel. Tovább olvasom

A jövőről középiskolásoknak

metropol

Hazánk éghajlata 2050-re jelentősen megváltozik, egyes állatfajok jól alkalmazkodnak a városi környezethez, a zöldtetők pedig akár egy egész város mikroklímáját megváltoztathatják – többek között ezeket tudtuk meg hétfőn az OTP Fáy András Alapítvány Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontjában megrendezett Jövő+ Fesztivál előadásaiból. Tovább olvasom

12