Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége

Zöldtető- és zöldfal építők vezető szakmai szervezete

MINŐSÍTETT MAGYAR ÉPÜLETEK

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) a greenwash, azaz a zöld hamisítás ellen létrehozott egy naprakész nyilvántartást, melyben a hazai minősített épületek szerepelnek.

Napjainkban szinte nem valósulhat meg beruházás anélkül, hogy az ne viselné magán a fenntarthatóság köntösét – de mennyire zöld a zöld valójában? Mit takarnak a napi hírekben megjelenő, hangzatos „legzöldebb” jelzők?

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) szakemberei, Barta Zsombor alelnök és Beleznay Éva elnökségi tag által összeállított Minősített Magyar Épületek Adatbázis, amely a hazai minősített épületek átfogó tárháza, mostantól megbízható tájékozódási pontként szolgál a terület eredményeiről. A hugbc.hu honlapon elérhető nyilvántartás az október 10-én rendkívül nagy sikerrel megrendezett Green Talk XXL konferencián mutatkozott be ünnepélyesen. Az összeállítók reményei szerint az Adatbázis a jövőben a média képviselői és a nagyközönség számára is hasznos tájékozódási lehetőséget jelent. Összeállítója, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete közvetlen kapcsolatban áll a nemzetközi minősítő intézetekkel, és folyamatosan szervez a témával kapcsolatos továbbképzéseket.

„Az Adatbázis naprakész, a HuGBC szakemberei által rendszeresen frissített és felülvizsgált információs forrás, a benne feltüntetett adatok mögött komoly szakmai háttér áll” – fejtette ki dr. Reith András, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete elnöke. “Az egyes projektekről lehívható lesz minden fontos adat, azaz például a tervező, kivitelező vagy a fejlesztő is, ezzel például a beruházók részére is fontos útmutatást jelent majd. Az Egyesület pedig a jövőben mindenképpen fel kíván majd lépni a félrevezető információk, a greenwash ellen, akár helyreigazítások kérésével is.”

A Minősített Magyar Épületek Adatbázis a BREEAM, LEED, DGNB, illetve az EU-Green Building rendszerekkel minősített hazai épületeket tartalmazza, és azt is feltünteti például, ideiglenes vagy végleges minősítésről van-e szó.

„Köszönhetően az egyre több hazai minősített épületnek, az utóbbi egy-két évben egyre sűrűbben találkoztunk olyan sajtóhírrel vagy marketinganyaggal, amelyek a hazai minősített zöld épületekkel foglalkoznak” – fejtette ki Barta Zsombor. “Sajnos számos alkalommal olvashattunk fél- vagy téves információkon alapuló anyagokat, így nagyon fontosnak tartottuk azt, hogy összeállítsunk és fenntartsunk egy olyan hazai adatbázist, amelyből a szakma, a sajtó, de laikus érdeklődők is pontos és naprakész információhoz juthatnak. Ezzel az adatbázissal egy olyan igényt elégítünk ki, amely már régóta megfogalmazódott szakmai, ingatlanbefektetői és újságírói körökben is.”

A világ számos országában fejlesztettek már ki környezettudatos épületminősítési rendszereket. A minősítő rendszerek önkéntes rendszerek, amelyek nemzetközi szinten is átláthatóvá és összehasonlíthatóvá teszik a minősített létesítményeket. A legismertebb rendszer az Egyesült Királyságból származó BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Method) és az amerikai LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) zöldépület- minősítő rendszer. Régiónkban ezen a két angolszász rendszeren kívül fontos kiemelni a német DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) által kifejlesztett rendszert is, valamint az Európai Unió Green Building Programme keretében minősített épületeket.

A Minősített Magyar Épületek Adatbázisában a HuGBC folyamatosan és naprakészen elérhetővé teszi a magyar épületek ezen rendszerekben való minősítéseit.

A nemzetközi minősítési rendszerekről részletesebben a www.hugbc.hu honlapon tájékozódhatunk.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, röviden HuGBC) olyan, a környezet iránt elkötelezett építészekből, belsőépítészekből, mérnökökből, kutatókból, gazdasági szakemberekből, az építésgazdaság különböző területein működő cégekből és szervezetekből egyesületi formában alakult non-profit, országos szakmai, társadalmi együttműködés, mely célként tűzte ki maga elé azt, hogy a szükséges piaci, oktatási és jogalkotási feltételek elősegítése révén hozzájáruljon a környezetileg felelős és egyben megtérülő építkezési gyakorlatok elterjedéséhez Magyarországon.

Forrás